URBANA. 1r Meeting d’Urbanisme i Arquitectura de la ciutat d’Inca. Fàbrica Ramis. 26, 27 de novembre de 2015

Àmbits

URBANA vol ser un punt de trobada per reflexionar, debatre i confrontar idees de futur sobre la dimensió que la ciutat, l’àmbit urbà on passam la major part de la nostra vida, ha adquirit al llarg dels darrers segles. L’entrada la segle XXI ha fet paleses algunes de les circumstàncies que envolten el creixement urbà, imposant una sèrie de decisions que no sempre respecten els més elementals drets dels seus habitants. Alhora que, han deixat de banda les obligacions que aquests han de tenir sobre l’ús (a vegades abús) de l’espai ciutadà.

Tot plegat, conforma un panorama que sobrevalora alguns aspectes de l’urbanisme, mentre menysprea altres que han de ser fruit d’una convivència, on cadascun dels ciutadans es trobin a gust, fet que no sempre és possible però si és factible mentre s’actuï sota el paraigües del consens.

Arribats a aquest punt és obvi que, tant les autoritats municipals com el dels ciutadans, han de convergir per assolir els reptes que planteja el futur, si més no, els del present, en el que encara manquen solucions efectives per el bon desenvolupament de la ciutat.

Des dels anys 60, Mallorca es mira cap al mar, on el desenvolupament urbanístic ha estat lligat al creixement econòmic cimentat sobre el turisme. L’interior de l’illa, no oblidem que és la més gran de l’Estat, ha estat menystingut econòmicament i socialment, superat per un creixement desbocat cap un rendiment econòmic de forta acceleració.

Inca, com a cap de comarca i centre neuràlgic de l’economia industrial, ha patit aquesta fugida cap a la costa i, en comptes de fer una política urbanística adequada a la seva personalitat, ha propiciat una sobredosi de construccions sense personalitat. Un urbanisme subsidiari del desenvolupament turístic amb planificació poc acurada i allunyada de la sostenibilitat.

Un dels objectius d’aquest primer encontre de professionals no és altre que posar en valor la ciutat interior com a espai vital, tractant de recuperar aquelles construccions i barris històrics i al mateix temps, posar en valor el fet de viure en una ciutat amb una història compartida entre tots els seus habitants i residents.

Seran els ponents d’aquest primer encontre els qui, des de la seva perspectiva professional, posaran en valor o en qüestió el que és la nostra ciutat. D’aquestes observacions en podrem aprendre nosaltres i aplicar solucions i millores, però també serviran per donar a les altres poblacions les pautes per organitzar les ciutats i els pobles de l’interior de l’illa amb el respecte al medi ambient i a les persones.

PROGRAMA

Dijous, 26 de novembre

19:00 h. Inauguració de la intervenció artística de Lin Utzon
Recepció a la Fàbrica Ramis, presentació del projecte.

Divendres, 27 de novembre

09:00 h. Lliurament d’acreditacions.

10:00 h. Taula rodona i debat. “La construcció en materials sostenibles i la bioconstrucció”. Amb Rafel Moranta (arquitecte), Miquel Ramis (Artifex) i Marco Menéndez Blau (arquitecte tècnic).

11:15 h. Pausa cafè

11:45 h. Ponència “Espais públics. Nou paisatge a Inca”. A càrrec de Tomeu Ramis (Arquitecte)

Debat entorn del Patrimoni i el Paisatge: Miquel Vadell (Director Insular de Territori i Paisatge), Júlia Roman (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Presenta i modera: Carlos Mena (Cap de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Inca)

16:00 h. Taula rodona i debat “Rehabilitació del patrimoni industrial i urbà”. Amb Jaime Ferrer Forés (Arquitecte), Joan Ramis (Fàbrica Ramis). Modera: Oscar Romero (Arquitecte municipal d’Inca)

18:00 h. Ponència “Realitats ocultes”. A càrrec de Carme Pinós (Arquitecte).

  Debat sobre noves propostes urbanístiques de rehabilitació del centre històric: Casimir Godia  (Direcció General d’Arquitectura i Habitatge) i Jaume Luis Salas (Arquitecte)

20:30 h.  Acte de clausura d’URBANA. Ir Meeting d’Urbanisme i Arquitectura de la Ciutat d’Inca.

URBANA Programa
URBANA Butlleta inscripció

 

Invitació Urbana

URBANA. 1r Meeting d’Urbanisme i Arquitectura de la ciutat d’Inca.
Fàbrica Ramis, 26 i 27 de novembre de 2015

Direcció del projecte: Marta Sierra
Organitza: Ajuntament d’Inca. Fundació Es Convent
Producció i coordinació: NAT Projectes. Serveis culturals i ambientals
Co-organitza: Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat (GIB), Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca.
Col·laboren: Universitat de les Illes Balears (UIB), Viva Hotels, ETI Confort.
Per assistir cal emplenar i enviar la butlleta d’inscripció a: info@natprojectes.com