8a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma 2017

Àmbits

adaptacion fb 2017.indd

La ciutat de Palma acull des del 2010 el Cicle de Cinema de Muntanya dirigit per Ferran Tolosa i Bartomeu Tomàs i gestionat per NAT Projectes, amb la col·laboració de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló.

L’edició de 2017, Home i muntanya, es durà a terme al Teatre Municipal Catalina Valls, al Teatre Principal de Palma i al Club Diario de Mallorca, gràcies al suport de la Direcció general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus del Govern de les Illes Balears, Ecoembes, l’Ajuntament de Palma i el Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. També comptam amb la col·laboració de Interesport Kenia, Vol Ras, la Cadena SER, M80, IB3, el Consell de Mallorca i l’Arxiu del So i de la Imatge, el GEM i la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada

Amb aquesta nova edició, volem contribuir a donar a conèixer el cinema documental de muntanya i d’aventura, un gènere amb un alt potencial d’entreteniment i de transmissió de coneixement i també fomentar comportaments respectuosos amb el medi, especialment a la muntanya, amb la intenció de minimitzar l’impacte que generen les activitats d’oci i esportives que s’hi duen a terme.

L’interès pel coneixement de la natura i la muntanya ha anat en augment els darrers anys i això ha tengut una clara repercussió en l’activitat excursionista dintre i fora del nostre territori. Com a mostra d’aquest fet, el cicle de projeccions de 2016 va tenir una assistència de gairebé 2.000 espectadors.

PROGRAMA (ENTRADA GRATUÏTA. CAL RECOLLIR ENTRADES A TAQUILLA)

CLUB DIARIO DE MALLORCA

Dimarts, 21 de febrer de 2017. 19,00 h.

⊕ Torrent de Pareis
Gabriel Mayans. Mallorca. 1976. 18’
Documental curt sobre el Torrent de Pareis fet per Gabriel Mayans, un cineasta autodidacta que, al llarg de la seva vida, ha rodat més de 80 pel·lícules en Super 8 mm. La filmació ens mostra una excursió de joves l’any 1976 per un dels recorreguts més emblemàtics de la Serra de Tramuntana.

⊕ Llums de Tramuntana. Presentació del llibre. Marcos Molina
“Making Of”. “Tramuntana Timelapse”
Marcos Molina. Mallorca. 2016. 60’

Presenta Miquel Àngel DoraFotògraf

El fotògraf mallorquí Marcos Molina presenta «Llums de Tramuntana», un llibre on pretén mostrar la faceta natural de Mallorca més allunyada dels tòpics. Un itinerari visual per els paisatges de muntanya i marines més suggeridors i desconeguts de la Serra de Tramuntana, captats en els moments en què la naturalesa es mostra en tot el seu esplendor i units per un denominador comú: la singular llum mediterrània. Complementen la presentació dos audiovisuals: “Making of” i “Tramuntana Timelapse”.

Col·loqui amb Marcos Molina i Miquel Àngel Dora

TEATRE MUNICIPAL CATALINA VALLS

Divendres, 24 de febrer de 2017 . 20,00 h

⊕ Homo montserratinus
Samuel Colomer. Catalunya. 2016. 73’

Presenta Sion Oliver Forteza-rey. Interesport KeniaHomo montserratinus

La muntanya de Montserrat és el bressol de l’escalada a Catalunya. Aquest massís, és un punt de trobada de les diferents mentalitats dels escaladors. Els continguts del documental es centren en els valors de l’escalada, la cordada i les diferents concepcions d’aquesta disciplina. Es contraposen l’escalada esportiva i l’escalada tradicional, enteses com a complementàries dins un mateix terreny de joc, però que històricament han generat controvèrsies i confusions. Homo Montserratinus és un document inèdit, un testimoni històric, tant pels seus continguts com per les persones que hi participen.

Col·loqui amb Samuel Colomer

Dijous, 2 de març de 2017. 20,00 h

⊕ Jurek
Pawel Wysoczanski. Polònia. 2015. 73´. VOSC

Premi  Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió. Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2016.

Presenta Xisco Colom. President de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada.

jurek

Jerzy Kukuczka ha estat un dels escaladors més forts de la història de l’alpinisme. Va escalar vuit mils en 17 ocasions i va obrir vies noves o a l’hivern. Va morir a la cara sud del Lhotse el 1989. El documental és el retrat del gran Jurek, fruit d´un llarg treball de recerca d´imatges, algunes d´elles inèdites, guardades a la televisió polonesa o bé d´amics que el varen conèixer.

Divendres, 3 de març de 2017. 20,00 h

⊕ Bajo el hielo. Las entrañas del Montblanc
Biel Sunyer i Carlos Sunyer. Mallorca. 2015. 62´

Presenta Joan Martí MirLaGrieta

Documental basat en una expedició dels germans Sunyer a l’any 2015
al glaciar de Le Tour (massís del Mont Blanc). Es varen internar a les profunditats del glaciar i progressaren pel seu interior. Es tracte del glaciar suspès més llarg i amb més formació de seracs (blocs de gel inestables) d’Europa.

Banda sonora original interpretada en directe per Northern Cabin OST (Sergio Llopis, Joan Carles Cardell i Pablo Pascual)

Col·loqui amb Biel Sunyer, Carlos Sunyer i Sergio Llopis

TEATRE PRINCIPAL DE PALMA

Dilluns, 6 de març de 2017. 20,00 h

⊕ Sa Fosca [versió remasteritzada MMXVII]
Paco Alburquerque. Mallorca. 1986. 48’

Premi a la millor pel·lícula espanyola i del públic al 6è Festival
Internacional de Cinema espeleològic de Barcelona 1987

Presenta Rafel M. Creus. Director Insular de Cultura del Consell de Mallorca

Sa Fosca (1986)_6Sa Fosca, el tram final del torrent del Gorg Blau abans d
e la seva confluència amb el torrent de Lluc a l’Entreforc, va estar durant segles rodejat de misteris i de mites degut a que l´aigua entrava en una cova inaccessible i ningú sabia què hi passava allà. El documental descriu un descens realitzat per dos muntanyencs. Es tracta d´un film excel·lent sobre els inicis del món del barranquisme a Mallorca.

Col·loqui amb Paco Alburquerque i Ferran Tolosa

Reserva d’entrades al Teatre Principal de Palma

TEATRE MUNICIPAL CATALINA VALLS

Dijous, 9 de març de 2017. 20,00 h

⊕ Espiadimonis. Ascensió en solitari a la Patagònia xilena
Silvia Vidal. Catalunya. 50’REDUIDA.Sílvia Vidal Espiadimonis

Presenta Pep Toni Aguiló

Espiadimonis” (1.500 metres, A4/6b). Una ascensió en solitari a la paret de la “Serranía Avalancha” (Xile). L’aproximació i retorn va ser a través de la selva valdiviana, fins arribar a un llac d’on sorgei la paret. Dos mesos sola, sense cap mitjà de comunicació ni informació meteorològica i 32 dies de permanència en paret, sovint sota espectaculars cascades d’aigua.

Col·loqui amb Silvia Vidal

Divendres, 10 de març de 2017. 20,00 h

⊕ Sunakali
Bhojraj Bhat. Nepal. 2014. 51′. VOSC

Sunakali 3Premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa dels espais naturals. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2015

Sunakali és el nom d’una nena apassionada pel futbol. Amb les seves amigues formen un equip per disputar el campionat nacional. Viuen a la regió de Mugu, a l’oest del Nepal, a 3.500 metres d’altitud. Una zona de les menys desenvolupades de l’Himàlaia on el 90% de dones són analfabetes. La passió pel futbol les ajudarà a moltes d’elles a assolir el seu somni.

⊕ Mira
Lloyd Belcher. Hong Kong. 2016. 42´. VOSC

mira-rai-mm

Presenta Lluís Moyà

El documental explica la història de Mira, una jove que ha crescut en un remot poblet de les muntanyes del Nepal. Després de formar part de la guerrilla maoista, en el retorn al poble, té lloc l´encontre amb un corredor de curses de muntanya que li fa veure les seves aptituds. Un viatge a través de la superació de les adversitats que la portarà a competir contra les millors corredores del món.

Dijous, 16 de març de 2017. 20,00 h

⊕ Presentació de la digitalització de les Rutes amagades de Mallorca
Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB

Rutes amagades McaRutes Amagades de Mallorca és una obra de referència per a la difusió i el coneixement de la geografia de Mallorca feta per Jesús García Pastor. Els seus textos, imatges i cartografia descriuen d’una manera privilegiada la realitat geogràfica de la Mallorca de les dècades de 1960 i 1970. L’edició en paper està exhaurida i esdevé de difícil accés i consulta per als investigadors i per al públic en general. Gràcies a la seva digitalització per part del Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB i la seva inclusió a la plataforma de la Biblioteca Digital de les Illes Balears es posa la col·lecció a l’abast de tothom.

⊕ Freedom under load
Pavol Barabas. Eslovàquia. 2016. 58´. VOSC.

freedomunderloadPremi FEEC (Federació d´Entitats Excursionistes de Catalunya), i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia. Gran Premi “Vila de Torelló” i Flor de Neu d’Or. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2016.

A la serralada de l´Alt Tatras encara hi persisteix un ofici que encara el relleu generacional amb decisió. Amb pesades càrregues de 100 kg a l´esquena i desafiant el vent, la tempesta o la neu profunda, uns homes han triat una professió prou especial: portar subministraments als diferents refugis del Tatras. El documental descobreix, a través de la vella generació de portejadors, què s´amaga darrera l´elecció d´aquest dur ofici.

Les projeccions tendrán lloc a:

* Teatre Municipal Catalina Valls. Passeig de Mallorca, 9. Palma.
* Club Diario de Mallorca. Carrer Puerto Rico, 15. 07006. Palma. Transport públic EMT: línies 6 i 12
* Teatre Principal de Palma. Carrer de la Riera, 2. Palma

 

 

PATROCINADORS

dg ea_caib  ecoembes_b   ajuntament-palma

 

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

logo Fundacio FestivalCinemaMuntanya INTERSPOR kenia còpia logo SUBMARCAS Dep Cultura CdM 03       Logo_ASIM

fbm    10_Logo Gem    cadena ser     Simbol_positiu  club dm