7è Cicle de Cinema de Muntanya de Palma “Home i muntanya”. Febrer – Març 2016

Àmbits

adaptacion fb.indd

La ciutat de Palma acull des del 2010 el Cicle de Cinema de Muntanya dirigit i gestionat per Ferran Tolosa i  NAT Projectes, amb la col·laboració de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló.

L’edició de 2016, Home i muntanyaes durà a terme al Teatre Municipal Catalina Valls i al Club Diario de Mallorca, gràcies al suport de la Direcció general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus del Govern de les Illes Balears, Ecoembes, l’Ajuntament de PalmaGAESSalom. Comunicació AudiovisualServicio Balear de Prevención, i el Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló.

Amb aquesta nova edició, volem contribuir a donar a conèixer el cinema documental de muntanya i d’aventura, un gènere poc conegut però amb un alt potencial d’entreteniment i de transmissió de coneixement però també fomentar comportaments respectuosos amb el medi, especialment a la muntanya, amb la intenció de minimitzar l’impacte que generen les activitats d’oci i esportives que s’hi duen a terme.

L’interès pel coneixement de la natura i la muntanya ha anat en augment els darrers anys i això ha tengut una clara repercussió en l’activitat excursionista dintre i fora del nostre territori. Com a mostra d’aquest fet, el cicle de projeccions de 2015 va tenir una assistència de més de 1.500 espectadors.

Enguany, per primera vegada, en paral·lel amb el cicle de cinema, s’ha programat una exposició,
Emili Juncadella. Aventures en 3D d’un muntanyenc explorador (1910-1927), que es podrà visitar a la Sala Planta Baixa del Centre Cultural La Misericòrdia., del 26 de febrer al  12 de març.

lema

PROGRAMA (ENTRADA GRATUÏTA)

 

CLUB DIARIO DE MALLORCA

Dimecres, 24 de febrer de 2016. 19,00 h. 

The conquest of Everest. 1953
Filmat per Tom Stobart. Regne Unit. 1953. V.O. 78’
1953: Nominada a l’Oscar: Millor documentalconquestOfEverest
1953: Cercle de crítics de New York: Nominada a Millor pel·lícula
1953: BAFTA: Millor documental
1953: National Board of Review: Top Millors pel·lícules estrangeres
Pel·lícula documental sobre la primera expedició a l’Everest culminada amb èxit per Sir Edmund Hillary i Tensing Norgay, que detalla la història, la preparació i la descripció de la ruta. Va ser produïda per la Royal Geographic Society i The Alpine Club. L’equip va incloure a Tom Stobart, qui va filmar la pel·lícula. Stobart, llicenciat en zoologia per Cambridge, l’any 1941, va fundar i va dirigir la primera unitat de filmació de l’exèrcit a l’Índia. En 1949-50 va formar part d’un expedició internacional a l’Antàrtida i en 1951-52 filmà Below the Sàhara (1953). Quan es va retirar va venir a viure a Mallorca, on encara resideixen la seva dona i les seves filles.
Acte de reconeixement a Tom Stobart

 

TEATRE MUNICIPAL CATALINA VALLS

Dijous, 25 de febrer de 2016 . 20,00 h

K2 and the invisible footmen
Iara Lee. EUA. 2015. 54’
k2&the invisible footmenPremi FEDME (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada) especial del Jurat i Flor de Neu de Plata. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2015.
El K2, la segona muntanya més alta del planeta és, per a molts alpinistes, un objectiu més important que l´Everest. Les poques i dures vies d´ascens la fan una muntanya difícil i que exigeix el màxim de la capacitat humana. Pels portadors pakistanesos o bé pels xerpes del Nepal la dificultat augmenta ja que, a més d´escalar, han de donar suport a les cordades d´atac.

 

Cova del Drac. Luz líquida
Explorextrem i Grup Nord de Mallorca. 2014. 28’
covadeldracEls membres del Grup Nord de Mallorca, amb l’equip de filmació d’Explorextrem i d’Al filo de lo impossible, ens expliquen la història de les exploracions a la Cova del Drac, i ens mostren l’autèntica bellesa de la zona submergida sota les aigües d’aquesta cova de Mallorca, una catedral de formes impossibles.
Col·loqui amb Miguel Vives i Xisco Gràcia

 

Dijous, 3 de març de 2016. 20,00 h

Live for passion
Pavol Barabas. Eslovàquia. 2014. 58’
liveforpassionGran Premi  “Vila de Torelló” i Flor de Neu d’Or. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2015.
Fa 90 anys un jove estudiant, Wieslaw Stanislawski va obrir noves i difícils vies a les més gran parets de la serralada del Tatras, a Eslovàquia. Ara, dos amics encadenen totes les seves vies en condicions hivernals, amb la passió per descobrir a les muntanyes, el missatge d´Stanislawski: si algú fa quelcom des del fons del seu cor, ho fa millor.
Peak 4, (Incomplete) Birthday Present. Expedició Nepal 2015
Lladó, Cati i Rubí, Tomeu. Mallorca. 2015. 70’
Peak4Tomeu Rubí i Cati Lladó ens conten la seva experiència en la organització i execució d’una expedició a un cim no escalat de Nepal, l’anomenat Peak 4 (6.720 m, Chamlang / Makalu, Nepal). A la tornada els espera una sorpresa que pot ser hagués canviat algunes coses, d’haver-ho sabut abans de partir.

 

Col·loqui amb Cati Lladó i Tomeu Rubí

 

Divendres, 4 de març de 2016. 20,00 h

Ascension
Thomas Bourdis. França. 2013. 7’
AscensionjpgPel·lícula d’animació. L´acció se situa als inicis del segle XX, quan dos escaladors intenten pujar una imatge de la Verge al cim d´una muntanya.

 

 

Cervin 1865: une première tragique
Gieri Venzin i Tilman Remme. Alemanya. 2015. 86’

cervin1865

La primera ascensió del Cerví (Matterhorn) el 1865 va tenir com a preu la tragèdia, quan 4 dels seus conqueridors varen caure al buit. Accident o homicidi? El documental segueix els alpinistes que repeteixen la mateixa expedició, un segle i mig després, per aclarir el misteri.

 

 

Dimecres, 9 de març de 2016. 20,00 h

Jeff Lowe’s Metanoia
James Aikman. EUA. 2014. 78’
jeff'slowemetanoiaPremi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2015.
Metanoia és un terme que indica la revisió del propi pensament. És el nom que va posar Jeff Lowe a la via que va obrir en solitari a la cara nord de l´Eiger i que li va provocar una profunda transformació interior. Ara Lowe pateix una malaltia degenerativa que l´obliga a desplaçar-se amb cadira de rodes. Les seves aventures reviuen en el documental gràcies a imatges d´arxiu i als seus amics.

 

Tira tira per la Serra. Les millors imatges
IB3 TV i Miraprim. 2016. 20’
tiratiraTira tira és un programa d’IB3 Televisió que, durant més de 100 capítols, ha apropat cada setmana els espectadors de les Illes Balears a les rutes excursionistes més clàssiques, les més espectaculars i també algunes desconegudes o poc habituals. Amb aquest audiovisual es presenten les millors imatges de la Serra de Tramuntana, fragments de destacats del programa i moments per recordar viscuts en aquesta sèrie, amb especial èmfasi amb l’espectacularitat que proporciona la imatge aèria a vista de drone.

 

 

Col·loqui amb Diego Villalonga

 

Divendres, 11 de març de 2016. 20,00 h

20 años de montañas verticales
Eneko i Iker Pou. País Basc. 2014. 75’
eneko&ikerPouDocumental i conferència sobre la trajectòria d’Eneko i Iker Pou, dos germans que són referents mundials en l’escalada. Inclou: 7 parets a 7 continents, una especial volta al món vertical realitzada entre el 2003 i el 2007: les quatre rutes obertes als Andes argentins; Orbayu, una de les vies de paret mes difícil del món; The Hardest of the Alps, tres de les escalades més difícils dels Alps; l’increïble caiguda de Monodedos; l’expedició hivernal al Karakorum; la clàssica moderna al Mont Blanc, i les escalades al Pa de Sucre i al Crist Corcovado, a Brasil, així com Souther Comphort, la via de Güllich a Rio de Janeiro, que va ser l’escalada més dura de Sud-amèrica durant molts anys; la increïble Nit de Bruixes a Catalunya; per acabar amb la recent expedició a Illa Baffin, on varen obrir 4 noves rutes.
Col·loqui amb Eneko i Iker Pou

 

Les projeccions tendrán lloc a:

* Teatre Municipal Catalina Valls. Passeig de Mallorca, 9, 07011 Palma.
Club Diario de Mallorca. Carrer Puerto Rico, 15. 07006. Palma. Transport públic EMT: línies 6 i 12

Podeu descarregar el programa i el pòster:
* Programa 7 cicle de cinema muntanya 2016
* Pòster  7 cicle cinema de muntanya 2016

ENTRADA GRATUÏTA

PATROCINADORS

Logo_DirGRal_EA_02  ecoembes_b   ajuntament-palma

 

Logo_Dep_Cultura_color   Logo_ASIM

salom                 spb      gaes

 

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

logo Fundacio FestivalCinemaMuntanya          fbm       10_Logo Gem   club dm   INTERSPOR kenia còpia

 

Si voleu tenir una primera idea…