Exposició

“Vaixells de Joguina 1870-1939”

FITXA TÈCNICA

Direcció del projecte: Mireia Mayolas (MMB)

Comissariat: Bartomeu Tomàs (NAT Projectes)

Documentació i texts: Pere Capellà Simó

Disseny museogràfic: Ignasi Cristià García i Ana Fernández (Ignasi Cristià&Partners)

Préstec d’objectes: Antoni Juncosa Aysa, Museu del Joguet de Catalunya, Museu Etnològic de Barcelona, Museu de les Terres de l’Ebre, Biel Pubill, Miqui Giménez, Encarna Jiménez, Pere de Prada, Albert Giralt Ricart, Associació d’Amics del Museu Marítim de Barcelona

Préstec d’imatges: Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, Associació Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, Arxiu Nacional de Catalunya (Barcelona), Biblioteca de Catalunya (Barcelona), Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Museu de Lluc (Mallorca), Museo Sorolla (Madrid),Centre de Documentació del Museu del Joguet de Catalunya, Meredith Corporation (New York), Fons familiar Trost-Simó (Mallorca), Arxiu Fotogràfic de la Societat Arqueològica Lul·liana (Mallorca), Arxiu del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona).

Espai: Museu Marítim de Barcelona (MMB)

Ciutat: Barcelona

Període: del 20 de maig de 2016 al 12 de març de 2017

Inauguració: 20 de maig de 2016. 18,00 h.

DESCRIPCIÓ

 

«Vaixells de joguina 1870-1939» és una exposició historiogràfica sobre vaixells de joguina integrada, en la seva major part, per una selecció de peces, sobretot vaixells, pertanyents a la col·lecció particular especialitzada en vaixells de joguina de l’arquitecte mallorquí Antoni Juncosa Aysa.

 

L’exposició, produïda pel Museu Marítim de Barcelona, compta, entre d’altres, amb vaixells i peces fabricades a Catalunya, i concretament a Barcelona, per E. Roca Farriols, Jorge Rais i Hispania (Manufactura Española de Juguetes); a Alacant per Payá (Ibi), Rico (Ibi), Ferchen (Dènia) i IAUCCA (Dènia); a Alemanya, per Bing, Distler, J. Ph. Meyer, Rock & Graner, Arnold, J. Falk, Georg Fischer, Hans-Georg Kellner, KRN, Georges Carette, Günthermann, Fleischmann, Issmayer, Lehmann, Leonhardt Uebelacker, Märklin, Orobr, Plank, Schoenner, Leonhard Staudt; a França, per Bonnet Frères (VEBÉ), Heller et Coudray, Hipolyte Barré, J. E. P., Jouet Français JIF, Lefèvre, Radiguet, Pean Frères (P. F. & Cie) i Rossignol, i a Anglaterra, per Sutcliffe i Hornby.

 

La selecció dels 112 objectes de la col·lecció s’ha duit a terme amb la finalitat d’obtenir una mostra representativa del conjunt d’aquest extraordinari fons, tenint en compte criteris com el fabricant, l’any de fabricació, la iconografia, el material de construcció, el mecanisme de propulsió i la rellevància de cada peça en la història del vaixell de joguina.

 

L’exposició es complementa amb altres peces, fotografies i documents significatius provinents d’institucions com el Museu del Joguet de Catalunya, el Museu Etnològic de Barcelona, el Museu de les Terres de l’Ebre, la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Societat Arqueològica Lul·liana, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia, el Museu de Lluc, diverses col·leccions particulars i el mateix Museu Marítim de Barcelona, entre d’altres.