MÚSICA

Tomeu Moll-Mas en concert

BIO

Tomeu Moll-Mas (Pòrtol, Mallorca, 1975) és un pianista especialitzat en repertori contemporani. Ha estrenat més d’un centenar d’obres i ha actuat com a solista amb diferents orquestres d’arreu i amb amb directors com Jean-Philippe Wurtz, Josep Planells, José M. Sánchez Verdú, etc. És membre de formacions de cambra com l’Ensemble Espai Sonor, del qual n’és co-director artístic, i d’Alter Face piano ensemble. Ha actuat a sales i festivals de Alemanya, Bèlgica, Brasil, Catalunya, Espanya, Finlàndia, França, Regne Unit i Xile: Festival de Pollença (Mallorca), Auditori Nacional (Madrid), Universitat Paris-8, Musikiitalo (Hèlsinki), Unerhörte Musik (Berlin), Música Estranha i Música Nova (Sao Paulo), FMC de la Universidad Católica, El Piano toma la Escena i Universidad Academia (Santiago, Xile), Gentse Vleugels (Gant), etc.

 

En el seu treball com a intèrpret cerca aproximacions creatives als repertoris de totes les èpoques, alternant l’experimentació amb les músiques més clàssiques.

 

En els seus repertoris intenta combinar les músiques del nostre temps i del passat, teixint discursos sonors trencadors que mostren els clàssics de segles enrere sota paràmetres d’escolta innovadors i els sons contemporanis com clàssics actuals, amb les arrels en la gran història de la música.

 

 

PROPOSTES MUSICALS

“Concert de Muntanya”

Una nova proposta musical integrada per composicions per a piano, de diferents autors, amb un denominador comú: la seva referència clara a la muntanya i a la natura, com a espai, salvatge, pur, màgic, amb peces d’autors emblemàtics com Messiaen, el compositor del segle XX més interessat en la natura; Severac, amb una obra fortament ancorada a la terra; Mussorgski, compositors rus que posà en valor la màgia de les muntanyes i Antoni Torrandell, possiblement el compositor mallorquí de la primera meitat del segle XX més internacional.

 

“Mallorca dins un piano”

Una proposta musical amb peces per a piano compostes per autors mallorquins o estretament vinculats a la nostra illa, des del XIX al XXI. Es tracta de gaudir i divulgar l’obra de compositors, molt desconeguts per bona part de mallorquins. S’ofereixen un conjunt d’imatges sonores nascudes i creades per il·lustrar musicalment el paisatge i la societat de Mallorca, o bé que senzillament han estat escrites aquí o per compositors d’aquí: Tortell, Carbonell, Samper, Matheu, Pou i Torrandell.

 

“Solstici de Nadal”

El solstici d’hivern anuncia el canvi d’estació meteorològica i simbolitza l’entrada en els mesos de fred i recolliment. Aquest concert, ens ajuda a celebrar la festa, que ha tengut i té diferents significats culturals: festa solar, festa pagana, festa religiosa i festa familiar. La proposta musical integra músiques per a piano de George Crumb i Olivier Messiaen relacionades amb la nativitat, que feim girar al voltant de dos fragments de l’Oratori de Nadal de l’astre suprem de la composició musical de l’edat moderna: Johann Sebastian Bach. Benvinguts a aquesta celebració solar.

 

“Ballades”

El terme balada, del llatí ballare, apareix a l’Edat Mitjana i està relacionat amb la música, el cant i el ball. Originalment era una dansa, en què un cantant entonava les estrofes i els diversos balladors cantaven la tornada. Les quatre balades de Chopin (aparegudes els anys 1830, 1839, 1841 i 1843) s’inspiren en la narrativa popular en vers que descriuen situacions dramàtiques sovint impregnades de misticisme i poblades per dimonis. Les Ballades que es presenten plantegen un diàleg entre les balades de Chopin i quatre obres dels segles XVIII i XXI, i que poden participar de l’esperit ballable del gènere medieval i poètic del gènere romàntic. Entre les obres chopinianes s’intercalen obres de Filidei, Scarlatti, Stroppa i Planells.

 

“Quatre illes dins un piano”

Concert per a piano amb peces compostes per autors de Mallorca, Menorca i Eivissa del XX i XXI. Es tracta de gaudir i divulgar l’obra de compositors, molt desconeguts per bona part d’illencs. S’ofereixen un conjunt d’imatges sonores nascudes i creades per il·lustrar musicalment el paisatge i la societat de Menorca, Mallorca i les Pitiüses, o bé que senzillament han estat escrites aquí o per compositors d’aquí: Orfila, Llompart, Roig-Francolí, Samper i Torrandell.