CONFERÈNCIA

Quan ve sa dematinada sa poma cerca s’aucell

Sensualitat i erotisme a la literatura de tradició oral

A càrrec de la Dra. Caterina Valriu Llinàs

DESCRIPCIÓ

La conferència tracta el tema de l’expressió amorosa i de la sexualitat a la literatura popular tradicional de Mallorca, i per extensió a les literatures d’arrel oral en general.

 

S’articula en tres parts, a la primera s’analitza el tema a les rondalles, on sovint és ben present però de forma velada en les rondalles meravelloses i més explícita en les rondalles humanes i les contarelles còmiques.

La segona part es dedica al cançoner popular, s’hi analitzen balades i cançons en les quals són presents l’expressió del desig sexual, la gelosia, les rivalitats, el casament i el fadrinatge, les diverses pràctiques sexuals, els usos i costums en aquesta matèria, les múltiples maneres de denominar les parts íntimes, etc. Es fa una atenció especial a les gloses en les quals és la dona qui expressa el seu sentiment i desig amorós, a vegades amb contenció i altres amb total franquesa.

 

Finalment, la tercera part de la xerrada està dedicada a les endevinalles de doble resposta, una part singular de l’enigmística formada per endevinalles que tenen dues possibles solucions, una blanca i una verda o maliciosa, veurem com el joc metafòric propi d’aquest gènere es presta a divertits equívocs.

 

La conferència té un nivell divulgatiu i estimula la participació dels oients, per tal de fer-la més entenedora i pròxima. Sol tenir gran acceptació, per les característiques del tema que tracta i perquè presenta una visió innovadora i original vers aquesta temàtica.

OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta conferència són:

  • Aprofundir en el coneixement de la literatura popular a través d’un tema poc divulgat: la sexualitat.
  • Oferir al públic una conferència motivadora i original que tracta d’un tema que encara és un tabú en una part de la nostra societat.
  • Despertar l’interès pel tractament de les relacions amoroses, en els seus diferents vessants, en l’expressió popular tradicional.
  • Potenciar l’hàbit de lectura en català.

FITXA TÈCNICA

 

Ponent: Dra. Caterina Valriu Llinàs

 

Doctora en Filologia (UIB, 1985) i Doctora en Antropologia (UB 2021). Catedràtica de la Universitat de les Illes Balears, imparteix docència als estudis de Grau de Llengua i Literatura Catalanes i en el màster de Competència Lingüística i Literària.

 

Les seves principals línies de recerca són la literatura popular tradicional –amb una atenció especial al llegendari- i la literatura per a infants i joves, sobre aquests temes treballa en projectes de recerca I+D amb la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de València i la Universitat de Santiago.

 

Ha publicat diverses obres d’assaig, manuals universitaris i llibres de text, també un gran nombre d’articles en revistes acadèmiques nacionals i internacionals. En el seu vessant de creació ha escrit contes per a infants i adaptacions de clàssics que han estat traduïts a diversos idiomes. Col·labora assíduament en mitjans de comunicació en la divulgació del costumari, la literatura i la dinamització lectora. Des del 1987, amb el nom de Catalina Contacontes explica històries de viva veu a tots aquells que les vulguin escoltar.

 

Per la seva tasca de recerca i de creació ha rebut diversos premis, entre els que cal destacar el Premi Mallorca d’Assaig (2021), el Premi Mallorca de Literatura Infantil (2020) i el Premi Aurora Díaz-Plaja (2010).

 

 

Coordinació: NAT Projectes

Característiques:

  • La durada de la ponència serà de 45 a 60 minuts, seguits de col·loqui obert als assistents i preguntes.
  • Adreçada al públic adult.
  • Preferències d’horari: a convenir.
  • Disponibilitat de dates: a convenir.

Obert a contractació!