CINEMA  (PRODUÏT A MALLORCA)

Retrats i perfils

Els personatges nombrosos que il·lustren la història de Mallorca adquireixen més renom a mesura que els anam coneixent i sabem de les seves lluites, pensaments i fets. Ara la història ens obre una porta per recuperar visualment, a través del documental, els trets fonamentals de les seves vides.

La mediterrània de Camus. Amour du vivre

Luis Ortas. 2010. Mallorca. 50’.Cinètica Produccions

Documental que s’endinsa en els orígens menorquins de l’escriptor francès Albert Camus, qui va rebre el Premi Nobel de Literatura l’any 1967 i morí en un accident tràgic de cotxe tres anys després. Tracta sobre les seves arrels, la vida a Algèria amb la padrina i la mare, el seu viatge a Mallorca i a Eivissa, l’amor per la Mediterrània, reflectit fidelment a l’obra, l’orgull per les arrels i la influència i el pes que tot això té en la seva literatura.

Llànties de foc

Sílvia Ventayol i Nofre Moyà. 2011. 56’ min. Quindrop Produccions Audiovisuals

Llànties de foc és un retrat indagador sobre l’obra i la vida del filòleg, místic i poeta mallorquí Joan Mascaró i Fornés, considerat un dels traductors més importants dels texts sagrats de l’Índia en sànscrit a la llengua anglesa, com la Bhagavad Gita, els Dhammapada i les Upanishads. Sota el lema de «La unitat en la diversitat», Mascaró va defensar amb insistència la necessitat d’establir un pont de diàleg entre civilitzacions. Les seves idees segueixen vigents en un món en conflicte i són crucials per comprendre la mirada constant occidental sobre l’espiritualitat oriental en la recerca de la realització de l’individu.

Viatge de paraules

Cesc Mulet. 2012. Mallorca. 54’. La Periférica- TV3. VO català (subt. anglès)

A principi del s. XX l’estudi científic de la llengua catalana tot just comença. Un capellà mallorquí, Antoni Maria Alcover, publica la Lletra del convit, el document assenyala les passes per dur a terme una obra titànica que no veurà acabada: el Diccionari de la llengua catalana. Alcover deixa un hereu i successor, el menorquí Francesc de Borja Moll. Aquesta és la història d’una passió compartida, l’epopeia de dos homes embarcats en un viatge excitant.