MÚSICA

Peça. Ceràmica i

música en viu

Rafel Sunyer –  Joan Bagés i Rubí – Tomeu Moll-Mas

DESCRIPCIÓ

But to apprehend


The point of intersection of the timeless


With time, is an occupation for the saint

T.S. Eliot, «Four Quartets» 3, V

 

El projecte Peça neix de la inquietud de tres artistes – l’escultor Rafel Sunyer, el compositor i artista sonor Joan Bagés i Rubíi el pianista Tomeu Moll-Mas, el quals busquen el punt de fusió entre dues disciplines de ordres molt diferents: les arts visuals i la música.

 

Peça sembla el títol ideal per designar aquest trobada: peçaserveix per nomenar tant la obra musical com l’obra escultòrica. En aquest cas, podem descobrir fins a tres dimensions: l’escènica, la sonora i el producte físic -la peça acabada i cuita al forn de terrissa.

 

Dos aspectes ens interessen en aquesta investigació de sincronies entre ceràmica i música: el temps de producció tant d’una obra sonora i una peça ceràmica, i el diàleg gestual de l’escultor amb el torn i el fang, així com del pianista amb el piano. Alhora, vam crear un diàleg entre un element mil·lenari com és la ceràmica amb els sons obtinguts per mitjans digitals, fusionant tradició i radical modernitat.

 

Alguns dels elements generadors principals de Peça són, doncs:

 

– Els gestos de l’escultor-ceramista, que alimenten l’imaginari gestual del pianista i la sonoritat electrònica projectada pel artista sonor des dels instruments digitals.

 

– La forma i el moviment circular del torn, que inspira la disposició en cercle dels artistes i el públic.

 

– Els sons de l’entorn, aigua, fang, mans en directe, en el moment de la funció alimenten també tot el món sonor que els instruments musicals (piano i ordinador) creen en directe.

 

Així com la peça ceràmica que s’elabora durant la perfomanceés imprevisible, la música que sona en cada interpretació de l’obra, improvisada d’acord amb l’estructura interna oberta que li hem donat a peça, també ho és.

 

Peça ofereix al públic una experiència immersiva, en què l’audiència aporta la seva presència per a formar el cercle que reprodueix a gran escala el torn de terrisseria.

Tomeu Moll-Mas  – Piano (www.tomeumoll.com)

Rafel Sunyer – escultura

Joan Bagés i Rubí – art sonor (www.joanbages.com)