L’observació del cel i dels astres és una de les dedicacions més apassionants que des de sempre ha experimentat l’èsser humà. Només la contemplació ja ens deixa embadalits. Saber-ne més ens satisfà la curiositat.
Des de l’antiguitat hem mirat el cel i hi hem descobert elements, formes, constel·lacions, que ens han servit per orientar-nos, saber quan cal sembrar o collir, les crescudes dels rius o la meteorologia. Reconèixer-les és el primer pas per saber què veiem al cel, on podem trobar objectes interessants, com es mou la Terra i altres astres sense necessitat de cap altra instrument que els nostres ulls.
Gaudir d’una nit clara, tot deixant-se il·luminar per la llum dels estels o de la lluna, es una sensació que la majoria dels que viuen en ciutats o poblacions grans no poden experimentar gaires vegades.
Aquesta proposta pretén ajudar descobrir el nostre cel, per tal d’acostar a les persones als misteris celestes que sempre ens han encisat: reconèixer les constel·lacions que dibuixen les estrelles i llurs històries mitològiques, observar el moviment aparent dels estels, el dels planetes, el de la lluna al créixer i decréixer… Endinsar-se en el per què de tot això, perquè brillen les estrelles, perquè canvia el cel a través de les estacions… Si son eternes les estrelles o moren com la vida, a quina distancia estan, i en tot cas, hi podrem arribar?.
Es poden elegir les següents propostes:
MIRAM LES ESTRELLES DES DE LA MAR
Observació d’estrelles des de zones litorals
EL CEL DE TRAMUNTANA
Observació nocturna del cel vist des de punts estratègics (i accessibles) de la serra de Tramuntana.
MIREM EL SOL!
Observació del sol a través d’un telescopi.
EL CEL DES DEL NOSTRE POBLE
Observació astronòmica des d’indrets especials del nostre poble. Indrets accessibles a convenir
Ponent: Dr. Xavi Villanueva
Xavier Villanueva és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i especialista divulgador en temes d’Astronomia. Durant molts anys, ha participat en tota mena d’activitats relacionades amb l’ensenyança i divulgació d’aquesta ciència apassionant, per qualsevol nivell d’edat.
Ha organitzat i desenvolupat propostes formatives relacionades amb l’astronomia i la ciència per a adults, activitats per a infants, i per a tots els públics, en museus (Cosmocaixa, Barcelona, Caixaforum de Palma, Museu Balear de ciències naturals), centres cívics (Casa Elizalde, Barcelona), ajuntaments, escoles, cases de colònies i en els darrers temps, a biblioteques i centres culturals d’arreu de l’illa de Mallorca.
És un dels integrants del grup Black Noise, dedicat a la creació i interpretació de concerts pedagògics en l’àmbit de la ciència on es fusiona la música amb la narració en directe i les imatges.
Coordinació: NAT Projectes
Característiques: