Exposició

“Magic Poison”

FITXA TÈCNICA

Artista: Amadeo Orellana (Argentina, 1976)

Obra: Magic Poison

Comissari: Biel Amer (NAT Projectes)

Coordinació: NAT Projectes

Itineràncies realitzades

  • Espai expositiu: Casal Son Tugores. Alaró (Illes Balears). Del 16 de juny al 22 de juliol de 2017
  • Espai expositiu: Fundació Cultural Coll Bardolet. Valldemossa (Illes Balears). Del 7 d’abril de febrer a l’11 de juny de 2017
  • Espai expositiu: Centre d’Art sa Quartera. Inca (Illes Balears). Del 1o de febrer al 31 de març de 2017
  • Espai expositiu: Sala Miquel Barceló. Casa de Cultura. Felanitx (Illes Balears). Del 18 de desembre de 2016 al 5 de febrer de 2017
  • Espai expositiu: Capella de la Misericòrdia. Palma (Illes Balears). Del 30 de setembre al 22 d’octubre de 2016

DESCRIPCIÓ

 

El verí transgressor

Al llarg de la història de la humanitat, el verí ha estat un element important per valorar els esdeveniments que coronen diverses situacions de conflicte i si el punyal acabà amb la vida de Juli Cèsar, el verí d’un àspid ho va fer amb Cleòpatra, per tant, poca broma amb la metzina.

Amb el temps, el verí ha anat sofisticant-se, foren els poetes Rimbaud, Verlaine i Baudelaire els qui li donaren fama entre la intel·lectualitat de finals de segle XIX. El segle XX il·luminà moltes vetllades creatives, tot i que fou a mitjans dels seixanta quan els al·lucinògens passaren a formar part de la cultura popular i particularment entre els creadors: músics, actors, literats, pintors i escultors, etc.

Perseguit amb voracitat per les autoritats públiques, el consum dels al·lucinògens seguí emparat sota el paraigües creatiu, tant per la seva capacitat seductora com per la possibilitat de fugir de l’univers immediat, no sempre el més adient per estimular la creativitat.

En l’àmbit artístic, els surrealistes i els dadaistes formularen propostes que sovint eren considerades creades sota els efluvis al·lucinats tant per la ingesta d’estupefaents, begudes o altres herbes. La imparable creativitat artística emmetzinà tot l’art modern fins a l’actualitat, un període de més de 100 anys que encara ara abasteix molts de processos creatius.

Però com que el que ens interessa és l’obra, sigui o no conseqüència d’un tripi al·lucinat, convé no perdre la figura de l’artista, del creador, que ha sabut trabucar tota la seva creativitat sobre l’obra, lluny de les insinuacions que sobre el seu procés puguin vessar-se entorn al seu creador. No ens importa en quin estat han sigut creades, sinó el resultat d’aquesta creació.

És per això que sovint en fem una barreja, interessada o no, sobre l’estat del artista a l’hora de donar forma a la seva obra. L’objectiu de l’artista és ser creatiu, transformador, agosarat i provocador, entre altres coses, per això la seva obra no ha d’esperar la complaença del espectador ni l’aplaudiment reverencial de l’establishment. L’acte creatiu no és decoratiu.

L’obra d’Amadeo Orellana, sorgeix del seu interior, de l’anima, en una barreja de instint i coneixement, rebutja qualsevol qualificació estilística i fusiona en cada obra totes les tendències aparegudes al llarg de la història de la humanitat, des de l’art de les cavernes als istmes més altisonants. No hi ha estil definit que empari una creació plàstica seva i si una ample amalgama de punts en comú, que ens duen del surrealisme al dadaisme, de l’abstracció al pop, de l’art brut al sampler, de la perversió a la màgia. Algú en dona més?

A partir de l’ús del substantiu anglès “Poison”, Orellana ens vol situar en una frontera capciosa, plena de paranys que envaeixen els racons més llefres dels nostres sentits i els aboca amb un sentit plàstic fora mida. El seu treball sembla un ximpleria acadèmica però amaga un substrat cultural d’ample espectre, carregat de floritures i barroquismes sense precedents i els transforma en peces artístiques.

Així, ens proposa un viatge entre la màgia més ambigua del món de Carroll a l’exuberància carnal d’una Poison Ivy maldestra, enemiga de les bones maneres. Tot en la seva obra adquireix un perfil lluent i captivador, però en els detalls hi trobam l’esperó esmolat, com un bisturí, que ens perfora l’enteniment, per endinsar-se en els sentits i iniciar un viatge màgic torbat per aquest verí de formes i colors…

 

Biel Amer