CONFERÈNCIA

Les antigues festes del Carnaval a Mallorca: els Darrers Dies

A càrrec de la Dra. Caterina Valriu

DESCRIPCIÓ

Les festes són una part important del calendari cultural de totes les societats. A través de la festa es mostra la manera d’entendre el món i la vida. El Carnaval, a Mallorca s’anomena “Darrers Dies” ja que el que se celebra en aquest període és, precisament, els darrers dies que podien menjar carn abans de la Quaresma.

 

És la festa de la sàtira, la inversió i la crítica. Per això, sovint ha estat prohibit i perseguit. Actualment, ha sofert una sèrie de canvis importants i un procés d’homogeneïtzació que li ha fet perdre la seva fesomia tradicional.

 

Amb aquesta conferència es pretén explicar els orígens d’aquesta festa profana,  el seu context temporal i cultural, les diferents formes de celebracions i la seva persecució.

CONTINGUTS

La conferència té per objectiu explicar què és el Carnaval, quin sentit té en el context festiu popular, com era el Carnaval popular abans del canvi social de les últimes dècades i reflexionar sobre la pervivència i transformació d’aquesta festa. La conferenciant va du a terme una extensa recerca sobre aquesta festa a partir de fonts orals i arxivístiques, fruit de la qual foren dos llibres: El Carnaval a Palma com era abans (Ajuntament de Palma, 1989) i El Carnaval a Mallorca(Olañeta Editor, 1995). La conferència s’acompanya d’imatges de fotos antigues i també s’aporten materials populars vinculats a la festa: màscares i antifaços, ous farcits de confetti, esquitxadors, disfresses antigues, etc.

FITXA TÈCNICA

 

Ponent: Dra. Caterina Valriu

 

Llicenciada en Filosofia i Lletres i Doctora en Filologia Catalana (1992) per la UIB. Treballa en projectes de recerca I+D sobre literatura oral en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i en projectes sobre literatura infantil i juvenil amb l’equip LIJMI de la Universitat de Santiago de Compostela. És membre de l’European Research Group on Oral Narrative(ERGON/GRENO) i del Grup d’Estudis Etnopoètics (IEC), del qual n’ha estat directora (2007-2013). Actualment és directora del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL-IEC) i membre del consell de direcció de la revista Llengua & Literatura (IEC).

 

Les seves línies de recerca són la literatura oral, especialment el llegendari i el rondallari, els llibres per a infants i joves i la cultura popular. També és escriptora, narradora oral i col·laboradora habitual en mitjans de comunicació per a la divulgació de la literatura popular tradicional, el costumari i els llibres per a infants.

 

 

Coordinació: NAT Projectes

Característiques:

  • La durada és de 55 a 60 minuts, seguit de col·loqui obert als assistents i preguntes.
  • Adreçada al públic interessat en el coneixement del món la cultura popular i les festes tradicionals, com també al públic en general.
  • Dates i horari: a convenir.
  • Conferència molt adequada per fer entre el gener i febrer, dins el període de Carnaval.

Oberta contractació!