CONFERÈNCIA

La roda de l’any “festa a festa”. 

El cicle festiu a la Mallorca tradicional.

A càrrec de la Dra. Caterina Valriu

DESCRIPCIÓ

Les festes són una part important del calendari cultural de totes les societats. A les Illes Balears i Pitiüses se n’han arribat a inventariar un ric i variat patrimoni festiu compost per aproximadament unes 2.000 festes populars. En aquest inventari s’han indicat les nombroses referències històriques, religioses, geogràfiques i literàries que reflecteixen els amplis horitzons de la vida col·lectiva.

 

A través de la festa es mostra la manera d’entendre el món i la vida social, que s’articula en un cicle constant de treball i festa que es retroalimenta. El calendari festiu de Mallorca és divers i complex, marcat per factors històrics, religiosos, socials, etc. que formen un engranatge alhora funcional i identitari, comprendre aquestes festes és entendre millor la nostra fesomia com a poble.

CONTINGUTS

La conferència vol mostrar les principals festes de l’illa articulades en cicles que segueixen el curs de l’any i trobar-ne les característiques que els són pròpies, els orígens, el sentit que tenen, els canvis que han sofert, etc. I sobretot portar a la reflexió i a la conscienciació que la festa és una riquesa cultural que cal conservar i enriquir. És una conferència adequada per fer a qualsevol època de l’any. La conferenciant va dur a terme una extensa recerca sobre els cicles festius de les Balears a partir de fonts orals i arxivístiques, fruit de la qual fou el llibre: Calendari de festes de les Illes Balears i Pitiüses (Editorial Altafulla, 1992). La conferència, que té caràcter divulgatiu, s’acompanya d’imatges antigues i modernes de les festes que s’expliquen.

FITXA TÈCNICA

 

Ponent: Dra. Caterina Valriu

 

Llicenciada en Filosofia i Lletres i Doctora en Filologia Catalana (1992) per la UIB. Treballa en projectes de recerca I+D sobre literatura oral en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i en projectes sobre literatura infantil i juvenil amb l’equip LIJMI de la Universitat de Santiago de Compostela. És membre de l’European Research Group on Oral Narrative(ERGON/GRENO) i del Grup d’Estudis Etnopoètics (IEC), del qual n’ha estat directora (2007-2013). Actualment és directora del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL-IEC) i membre del consell de direcció de la revista Llengua & Literatura (IEC).

 

Les seves línies de recerca són la literatura oral, especialment el llegendari i el rondallari, els llibres per a infants i joves i la cultura popular. També és escriptora, narradora oral i col·laboradora habitual en mitjans de comunicació per a la divulgació de la literatura popular tradicional, el costumari i els llibres per a infants.

 

Coordinació: NAT Projectes

 

Característiques:

  • La durada és de 55 a 60 minuts, seguit de col·loqui obert als assistents.
  • Adreçada al públic interessat en el coneixement del món la cultura popular i les festes tradicionals, com també al públic en general.
  • Dates i horari: a convenir.

Oberta contractació!