CONFERÈNCIA

La cuina popular de Mallorca

(vista a través de les Rondalles Mallorquines)

A càrrec de la Dra. Caterina Valriu

DESCRIPCIÓ

L´objectiu de la conferència és la presentació i el coneixement de les diferents costums culinàries descrites en les rondalles mallorquines, un repàs gastronòmics vist des de la cultura popular i com aquestes receptes encara perviuen en la nostra gastronomia diària i festiva. Es preten reflectir i debatre sobre els canvis produïts tant des de la matèria primera com en la manera de cuinar-la, sense oblidar com la menjam actualment.

CONTINGUTS

A les Rondalles Mallorquines d’en Jordi des Racó s’hi troba descrita la vida tradicional de l’illa, amb gràcia i vivor. Un dels aspectes que hi apareix sovint és el tema del menjar: la cuina popular, la fam, les menges exquisides dels reis, els plats senzills dels pobres, el cicle de l’any dels ingredients cultivats i silvestres, el blat i el pa, l’oli i les olives, les receptes més casolanes de cada dia, el menjar dels éssers màgics, la fam insaciable dels gegants…

Cuina i cultura, realitat i fantasia s’agermanen en unes històries meravelloses i divertides que ens acosten a la forma més genuïna de l’alimentació mediterrània.

La conferència és un passeig -il·lustrat amb els inoblidables dibuixos de les rondalles- per la gastronomia i la literatura oral de la nostra illa. Se vos farà la boca aigua!

FITXA TÈCNICA

 

Ponent: Dra. Caterina Valriu

 

Llicenciada en Filosofia i Lletres i Doctora en Filologia Catalana (1992) per la UIB. Treballa en projectes de recerca I+D sobre literatura oral en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i en projectes sobre literatura infantil i juvenil amb l’equip LIJMI de la Universitat de Santiago de Compostela. És membre de l’European Research Group on Oral Narrative(ERGON/GRENO) i del Grup d’Estudis Etnopoètics (IEC), del qual n’ha estat directora (2007-2013). Actualment és directora del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL-IEC) i membre del consell de direcció de la revista Llengua & Literatura (IEC).

Les seves línies de recerca són la literatura oral, especialment el llegendari i el rondallari, i els llibres per a infants i joves. També és escriptora, narradora oral i col·laboradora habitual en mitjans de comunicació per a la divulgació de la literatura popular tradicional, el costumari i els llibres per a infants.

 

 

Coordinació: NAT Projectes

Característiques:

  • La durada de la ponència serà de 45 a 60 minuts, seguits de col·loqui obert als assistents i preguntes.
  • Adreçada al públic interessat en el coneixement del mon la cultura popular i la gastronomia, com també al públic en general.
  • Preferències d’horari: a convenir a partir de les 18h (hora inici) a 21h (hora finalització sessió). Conferències en cap de setmana, a convenir.
  • Disponibilitat de dates: a convenir.

 

 

Oberta contractació!