Fluxos.

Art urbà a la Rambla

Hi han col·laborat:

DESCRIPCIÓ

 

“Fluxos. Art urbà a la Rambla és una proposta artística de NAT Projectes, en la que sis artistes (Joan Aguiló, Cati Canoves Rigo, Jerom Ibiza, Joan Sastre Quetglas, Amadeo Orellana i Suso Treintaytres) duran a terme diferents intervencions sobre els quioscs de la Rambla al voltant del concepte de flux. Un flux és un moviment incessant d’allò que es mou en una direcció concreta. Una bona definició del que fou la Rambla, el que ha estat, el que és i el que, probablement, continuarà sent en el futur.

Fins l’any 1613, la Rambla, un dels passeigs més emblemàtics de la ciutat de Palma, va formar part del llit del torrent de la Riera, que continuava pel carrer Unió i el Born fins a arribar a desguassar al mar. Al cap i a la fi, una rambla no és més que un nom genèric fluvial esdevingut topònim (Grimalt, 1989), present a moltes ciutats mediterrànies.

En aquell any, i ja en fa més de quatre-cents, es van acabar les obres de desviació de la Riera cap a l’exterior de les antigues murades, per tal d’evitar els efectes greus que les inundacions havien provocat. Tot i la radical intervenció, al llarg del segles posteriors es van seguir produint inundacions, però fa més de 130 anys, que les torrentades no han tornat a l’antic llit de la Riera.

Una actuació tan important en una ciutat petita com era Palma provocà canvis radicals en la seva fesomia urbana, bona part dels quals evidentment encara ara podem contemplar.

Així, la Rambla al llarg de la història ha sigut espai per al flux de l’aigua originalment, espai per al flux de persones i, amb aquest projecte, es preten que sigui espai per al flux del coneixement i la reflexió sobre la nostra ciutat.

Per a la present proposta d’intervenció urbana al quioscs de la Rambla de Palma, s’han seleccionat un grup d’artistes provinents del món de la plàstica contemporània que treballen en diferents suports i conceptes. D’aquesta manera es potencia la diversitat de mitjans i tècniques per obtenir els millors resultats. Pintura, fotografia, collage, vinil, paper, etcètera, són alguns dels materials emprats pels artistes.

FITXA TÈCNICA

 

Comissaris: Biel Amer i Bartomeu Tomàs

Coordinació: NAT Projectes

Artistes: Joan Sastre, Cati Cànoves, Joan Aguiló, Amadeo Orellana, Jerom Ibiza i Suso33

Disseny: Andreu Sastre (Point Web)

Agraïments: Miquel Angel Contreras, Marta Fernández, Nieves Villar, Estrella García, Catina Costa, Mia i als propietaris i treballadors dels quioscs de la Rambla.

Lloc: Rambla (Palma, Illes Balears)

Intervencions realitzades: entre el 18 i el 22 de setembre de 2017

ARTISTES

 

 

JOAN AGUILÓ (Palma, 1983)

 

Estudià Belles Arts a Barcelona i des de sempre ha estat interessat per l’art de carrer deixant empremtes de petit i gran format amb intervencions tant a Mallorca com arreu (Nàpols, Lepzig…). La seva obra pictòrica s’exposa per diferents galeries i espais d’art. Destaca pel seu retrat d’uns personatges quotidians en un entorn urbà que sovint expressen un benestar i una convivència real amb el seu entorn.

 

CATI CÀNOVES (Manacor, 1983) 

 

Llicenciada en BB.AA. ha realitzat tallers de gravat, pintura i estampació ceràmica. La seva obra és exposada a nombroses galeries d’arreu, sent la seva darrera mostra individual a la galeria Pep Llabrés Art Contemporani. Ha rebut premis i distincions a diversos certàmens de pintura. Ha il·lustrat el conte infantil “El meu país Burundi” (2009) i la coberta del CD del grup de rock Malherba (2009). El seu treball s’articula a partir de sèries formals que inclouen sempre una reflexió social i una preocupació evident per l’entorn humà.

 

JEROM (Eivissa, 1979) 

 

Es dedica a l’art grafiter i pictòric des de 1990. Va ser a partir del 2008 quan decidir ampliar el seu treball a la pintura i el vídeo. Ha realitzat nombroses obres públiques arreu destacant murals per a campanyes publicitàries, portades discogràfiques per al DJ Christian Varela, el retrat mural del DJ Sven Vath per el Coccon Amnesia i el de Pete Tong per Blue Marlin. Ha participat al festival “Comunicación sobre el muro”, entre d’altres esdeveniments artístics.

 

AMADEO ORELLANA (Buenos Aires, 1976)

 

Realitzà estudis de BB.AA. al Central Saint Martin’s i al Chelsea College de Londres. La seva obra està principalment basada en el dibuix, la pintura, el mural i el collage amb l’ús de imatges pròpies i d’arxiu, etc. Ha treballat amb nombrosos fotògrafs de moda. A destacar també, els treballs realitzats als aparadors de botigues, així com, pintures, dibuixos i murals tant per interiors com per exteriors. Entre les exposicions col·lectives i individuals destaca la presència als tallers de CAC Ses Voltes (2015) on ocupà una de les sales temporals. “Magic Poison” s’ha exposat al centre Cultural de la Misericòrdia, a la sala Miquel Barceló del Casal de Cultura de Felanitx, al Centre d’Art sa Quartera d’Inca i a la Fundació Coll Bardolet de Valldemossa i el Casal Son Tugores d’Alarò.

 

JOAN SASTRE (Selva, 1961) 

 

Llicenciat en BB.AA. per la UB, ha realitzat exposicions arreu i ha participat en nombroses fires. La seva obra està representada a diversos museus com la Col·lecció Testimoni de la Fundació “la Caixa”, la Fundació Pilar i Joan Miró, The Bushi Collection de Nova York i a les col·leccions del Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma. Precisament entre els guardons obtinguts al llarg de la seva trajectòria hi figura el Premi Ciutat de Palma de pintura al 1984 i el Premi Pilar Juncosa de la Fundació Pilar i Joan Miró. Actualment els seu treball està bolcat en la fotografia.

 

SUSO33 (Madrid, 1973) 

 

És artista plàstic, escenògraf, muralista, vídeo artista i performer. La seva obra és controvertida, degut a que es mou entre l’al·legalitat de les seves intervencions urbanes i la relativa formalitat de les seves performances, happenings, live paintings…Ha realitzat intervencions a diferents ciutats des de Madrid a Brussel·les, Shanghai o Beijing, Londres o Barcelona, Porto o Nova York. El seu treball figura a museus com el Reina Sofia, ARTIUM, Fundació Sorigué, Centre d’Art Tomás y Valiente, entre d’altres. Ha rebut nombrosos premis i distincions com el Premi del Jurat del III Certamen Nacional de videoart PhotEspaña’10, 1r premi “Homenaje al Guernica de Picasso” al MNCARS, el 1r premi “Urban Art International Festival 2004”, entre