Exposició

“Documents destruïts”. Joan Sastre

FITXA TÈCNICA

Artista: Joan Sastre (Selva, 1961)

Obra: selecció d’imatges digitals realitzades durant el 2012 i el 2013.

Comissari: Biel Amer (NAT Projectes)

Espai expositiu: Capella. Centre Cultural La Misericòrdia. Palma (Illes Balears)
Període: del 18 de juliol al 14 d’agost de 2014

Espai expositiu: Centre d’Art Sa Quartera. Inca (Illes Balears)
Període: del 4 al 27 de setembre de 2014

Espai expositiu: Casal Son Tugores. Alaró (illes Balears)
Període: 
del 8 al 16 d’agost de 2014

Espai expositiu: Museu de Pollença. Pollença (Illes Balears)
Període: del 19 de desembre de 2014 a l’11 de gener de 2015

Espai expositiu: Can Planes. Museu d’Art Contemporani. Sa Pobla (Illes Balears)

Període: del 8 de maig al 29 de juliol de 2015

DESCRIPCIÓ

 

La sèrie de fotografies convertides en imatges digitals, agrupades sota el títol Documents destruïts, és  una sèrie realitzada per l’artista Joan Sastre (Selva, 1961 durant els anys 2012 i 2013 i que se va exposar, per primera vegada, al Centre Cultural La Misericòrdia, a Palma.

 

Es tracta d’una col·lecció d’imatges creades a partir de les deixalles de documents que han estat triturats. L’artista manipula les primeres imatges que obté, per crear-ne de noves, com a metàfora de la reutilització. El resultat és un conjunt d’obres que deixen de ser imatges fotogràfiques per esdevenir treballs amb una pàtina pictòrica, una espècie d’híbrid entre fotografia i pintura. Certament, el resultat situa l’espectador en una tessitura crítica, ja que, si bé es troba davant una obra exposada sobre tela amb bastiment, té la pàtina brillant de la fotografia.

 

Des de mitjans dels anys 90, l’obra de Joan Sastre inicià un procés d’experimentació formal que l’acostà a un mestissatge entre fotografia i pintura en l’obra acabada. Eren obres pintades sobre metacrilat i exposades en el revers i no a l’indret. Així l’espectador contemplava una pintura que, degut a la seva ubicació i al resultat, semblava fotografia. Aquelles pintures, l’animaren a evolucionar en el procés fotogràfic i s’inicià en la manipulació de les imatges amb la finalitat d’obtenir-ne de noves. El resultat d’aquesta experimentació és Documents destruïts. Fotografies 2012-2013.