CONFERÈNCIA

El cel des de Mallorca

Conferències científico-divulgatives sobre astronomia

A càrrec de Xavi Villanueva

DESCRIPCIÓ

L’observació del cel i dels astres és una de les dedicacions més apassionants que des de sempre ha experimentat l’èsser humà. Només la contemplació ja ens deixa embadalits. Saber-ne més ens satisfà la curiositat.

Des de l’antiguitat hem mirat el cel i hi hem descobert elements, formes, constel·lacions, que ens han servit per orientar-nos, saber quan cal sembrar o collir, les crescudes dels rius o la meteorologia. Reconèixer-les és el primer pas per saber què veiem al cel, on podem trobar objectes interessants, com es mou la Terra i altres astres sense necessitat de cap altra instrument que els nostres ulls.

Aquestes conferències ens permeten apropar-nos a un món fascinant des d’un enfocament divulgatiu però científicament rigorós alhora. Suposen una aportació a la cultura científica de les persones, àmbit del coneixement essencial per poder entendre els nous reptes de la humanitat al segle XXI.

CONTINGUTS

La conferència pot centrar-se en un dels següents continguts:

 

MESURAR L’UNIVERS

És de nit, una nit estrellada i sense núvols i estem caminant per la platja. El cel convida a contemplar-ho i de sobte ens sentim molt petits sota aquesta gran immensitat d’estrelles.Com es de gran l’univers?, quantes estrelles hi caben?…

 

HISTÒRIES DE LA TERRA I LA LLUNA

Poc a poc el cel estrellat sembla moure’s amb una cadència lenta i majestuosa. Per l’est, veiem sortir la Lluna plena; ens preguntem perquè el cel va canviant lentament i sense pausa. La Terra i la Lluna, dos cossos units per forces invisibles. Com ens afecten els seus moviments? com viatgen a través de l’espai? Quines històries ens poden explicar?

 

PLANETES DE FUM, TERRA I GEL

Hi ha punts de llum en el cel una mica especials, són força estranys, es comporten de forma capritxosa i ens fascinen perquè sabem que són móns llunyans que ens porten a fer una volta fascinant pel  Sistema Solar. Cossos d’una diversitat increïble que expliquen una història de 5.000 milions d’anys d’antiguitat.

 

EL COLOR DE LES ESTRELLES

Ens fascinen tants punts de llum en el cel. Punts minúsculs que ens traslladen als llocs més apartats de l’univers per explicar-nos històries de foc, colors i foscor. Què són les estrelles?, per què brillen?, quin colors tenen? on són?, com viuen? Que passa quan es “moren”?

 

EL COSMOS…INFINIT?

És fàcil sentir-se petit, de nit, observant la cúpula de milers de llums il·luminant el cel. En aquests moments la nostra ment es capaç de fer-se les preguntes més difícils; qui som, d’on venim, qui serà el nostre futur…On és el principi de l’univers?, quan s’acabarà?, té final?….

 

HI HA ALGÚ ALLÀ FORA?

Segur que alguna vegada ens hem afrontat a l’etern dubte de la soledat dels homes a l’univers: som realment únics?, què ens fa tan especials si és que ho som?. Visions optimistes i pessimistes sobre les possibilitats de vida a l’univers, amb una visió rigorosa del que sabem fins ara.

3, 2, 1, 0!!! COET ENLAIRAT!!

És fàcil viure més amunt de l’atmosfera? Cal ser una mica especial potser…estar molt preparat. Es divertit flotar a l’espai, en mig del no res?. Ens acostem a la vida dels astronautes de l’Estació Espacial Internacional.

 

LITERATURA I ASTRONOMIA

A través d’algunes de les obres més emblemàtiques de la ciència ficció, fem un recorregut per una part dels temes cabdals de l’astronomia i l’astrofísica modernes.

FITXA TÈCNICA

 

Ponent: Xavi Villanueva

 

Xavier Villanueva és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i especialista divulgador en temes d’Astronomia. Durant molts anys, ha participat en tota mena d’activitats relacionades amb l’ensenyança i divulgació d’aquesta ciència apassionant, per qualsevol nivell d’edat.

 

Ha organitzat i desenvolupat propostes formatives relacionades amb l’astronomia i la ciència per a adults, activitats per a infants, i per a tots els públics, en museus (Cosmocaixa, Barcelona, Caixaforum de Palma, Museu Balear de ciències naturals), centres cívics (Casa Elizalde, Barcelona), ajuntaments, escoles, cases de colònies i en els darrers temps, a biblioteques i centres culturals d’arreu de l’illa de Mallorca.

És un dels integrants del grup Black Noise, dedicat a la creació i interpretació de concerts pedagògics en l’àmbit de la ciència on es fusiona la música amb la narració en directe i les imatges.

Coordinació: NAT Projectes

Característiques:

  • La durada de la xerrada serà de 55 a 60 minuts, seguits de col·loqui obert als assistents i preguntes.
  • Les conferències estan adreçades a públic adult i a públic familiar. En aquest sentit es poden adaptar a cada un dels públics esmentats.
  • Preferències d’horari: a convenir.
  • Disponibilitat de dates: a convenir.

Oberta contractació!