CONFERÈNCIA

Dones i cançoner: la dona a les gloses populars.

A càrrec de la Dra. Caterina Valriu

DESCRIPCIÓ

Les gloses són una forma expressiva popular molt arrelada a Mallorca. A través de les gloses es transmetia la saviesa popular, la visió del món, es donaven pautes de conducta, s’exercia la crítica… Avui en dia encara els glosats tenen un paper important en la nostra societat. Mitjançant l’anàlisi del Cançoner Popular de Mallorca podem veure com era la visió de la dona a la Mallorca tradicional, amb cançons fetes i cantades tant per homes com per dones. És, doncs, una manera divertida i lúdica d’acostar-nos als rols de gènere i entendre la seva evolució fins a l’actualitat.

 

Amb aquesta conferència es pretén contribuir al coneixement del paper de la dona en la societat tradicional i la seva percepció social a través de la cançó popular en la que la misogínia, el sexe i l’erotisme hi jugava un paper ben rellevant.

CONTINGUTS

La conferència pretén explicar el paper de la dona a la Mallorca tradicional mitjançant una forma expressiva popular: les cançons o gloses compartides per homes i dones i que eren una forma de relació social que abastava tots els àmbits i classes socials. La conferenciant va du a terme una extensa recerca sobre el paper de la dona a la poesia popular, fruit de la qual va ser la publicació de l’article “Dona i Cançoner” que està recollit al llibre Paraula Viva, articles sobre literatura oral (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008: 336-356). La conferència s’acompanya de les gloses que actuen de fil conductor de la xerrada i fotos que fan de contrapunt als textos.

FITXA TÈCNICA

 

Ponent: Dra. Caterina Valriu

 

Llicenciada en Filosofia i Lletres i Doctora en Filologia Catalana (1992) per la UIB. Treballa en projectes de recerca I+D sobre literatura oral en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i en projectes sobre literatura infantil i juvenil amb l’equip LIJMI de la Universitat de Santiago de Compostela. És membre de l’European Research Group on Oral Narrative(ERGON/GRENO) i del Grup d’Estudis Etnopoètics (IEC), del qual n’ha estat directora (2007-2013). Actualment és directora del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL-IEC) i membre del consell de direcció de la revista Llengua & Literatura (IEC).

 

Les seves línies de recerca són la literatura oral, especialment el llegendari i el rondallari, els llibres per a infants i joves i la cultura popular. També és escriptora, narradora oral i col·laboradora habitual en mitjans de comunicació per a la divulgació de la literatura popular tradicional, el costumari i els llibres per a infants.

 

 

Coordinació: NAT Projectes

Característiques:

  • La durada és de 55 a 60 minuts, seguit de col·loqui obert als assistents.
  • Adreçada al públic interessat en el coneixement del mon la cultura popular i les festes tradicionals, com també al públic en general.
  • Dates i horari: a convenir.
  • Conferència adequada per fer entorn del Dia Internacional de la Dona, el mes de març.

Oberta contractació!