CONFERÈNCIA

Coves de Mallorca.

Un patrimoni cultural i natural per descobrir

A càrrec del Dr. Francesc Gràcia Lladó

DESCRIPCIÓ

Aquesta conferència pretén introduir al coneixement d’un dels ambients naturals més desconeguts, les coves i els avencs.

 

En els darrers deu anys s’han duit a terme nombrosos projectes d’exploració i recerca de cavitats de Mallorca, els quals han tengut resultats excel·lents pel que fa a la millora del coneixement científic d’aquests hàbitats i a la seva difusió pública. Dins d’aquest context, es proposa fer una passa de cara a apropar el gran públic al coneixement multidisciplinari de les cavitats subterrànies així com fomentar la percepció social que les coves són una part molt rellevant del nostre patrimoni cultural.

 

La descoberta a les cavitats subterrànies ha facilitat enormement el coneixement d’èpoques passades: per una banda, les troballes fòssils i les evidències geològiques que contenen, han permès saber com eren les nostres illes molt abans que els humans s’hi assentessin. Per l’altra, les restes arqueològiques que s’hi han trobat, han facilitat als investigadors, el coneixement de les diferents cultures que s’han desenvolupat en els territoris illencs.

 

Un altre aspecte molt destacable d’aquests ambients és que al ser espais de difícil accés, en general i llevat d’algunes excepcions, han patit poc la influència humana. Les seves condicions ambientals determinen la singularitat de la fauna que els habita, la qual està perfectament adaptada. A tall d’exemple dir que a les cavitats s’hi poden trobar més de 250 espècies animals, entre terrestres i aquàtiques, de les quals aproximadament 50 són espècies exclusivament cavernícoles amb adaptacions morfològiques al medi subterrani. Més de la meitat (56%) d’aquestes  són endèmiques de les Balears, un percentatge prou gros en termes evolutius per donar una idea del seu valor patrimonial i interès conservacionista.

 

Atesos els elevats valors patrimonials d’aquests espais naturals i el desconeixement que la major part de la població en té, es considera que aquesta conferència pot contribuir a millorar la sensibilitat de la població envers el respecte i la conservació de les cavitats subterrànies de la nostra illa.

CONTINGUTS

Els continguts a desenvolupar a aquesta conferència són:

 

 • Com s’han creat les coves a Mallorca?
 • Com s’exploren i quina investigació es fa?
 • Quin tipus de de coves subaquàtiques, quines formacions hi trobam i quines són les seves condicions ambientals
 • Quines són les coves més importants de Mallorca (topografies, característiques)?
 • Les coves com a jaciments paleontològics i arqueològics.
 • Hi ha vida dins les coves?
 • Per què s’han de protegir i conservar les coves?

FITXA TÈCNICA

 

Ponent: Dr. Francesc Gràcia Lladó

 

Doctor en Geografia i Llicenciat en Biologia per la Universitat de les Illes Balears. I especialista en les cavitats subaquàtiques de les zones Costaneres del Llevant i Migjorn de Mallorca.Coautor de nombrosos documents tècnics de cavitats subaquàtiques de les illes Balears, entre ells destaquen: Atles de cavitats càrstiques de les Balears elevades a Lloc d’Interès Comunitari (LICs).Autor de més de 100 articles i capítols de llibres nacionals i internacionals d’estudi de cavitats subaquàtiques de Mallorca. Ha realitzat més de 1.000 dies d’immersions dins coves, en els quals s’han recorregut més de 60 quilòmetres a través de coves submergides de la costa del Llevant i Migjorn de Mallorca. L’objectiu ha estat estudiar les cavitats subaquàtiques costaneres. Aquests treballs recullen el fruit de l’esforç i la dedicació compartit de molts companys i col·laboradors de l’investigador que l’han acompanyat al llarg de gairebé 24 anys ininterromputs d’immersions.

 

 

Coordinació: NAT Projectes

Característiques:

 • La durada de la ponència serà de 45 a 60 minuts, seguits de col·loqui obert als assistents i preguntes.
 • Adreçada al públic interessat en el coneixement del patrimoni natural i cultural.
 • Preferències d’horari: a convenir.
 • Disponibilitat de dates: a convenir.

Oberta contractació!