CONTACONTES

Contes contats

A càrrec de na Catalina Contacontes

DESCRIPCIÓ

La literatura forma part de la vida de les persones fonamentalment a través de la lectura. Però per potenciar l’amor per la lectura en els infants és aconsellable educar en aquest aprenentatge a través d’iniciatives literàries que són acords a la seva edat.

 

La narració d’un conte, o el que es coneix com contacontes, és una activitat amena i divertida, ja que el narrador amb la seva habilitat explica històries als infants d’una manera directa i amb un llenguatge adequat. Els ajuda a imaginar-se la història que escolta per la qual cosa potencia la seva imaginació, curiositat i creativitat.

 

En els contacontes, que solen ser organitzats per biblioteques i centres d’oci infantil, es teatralitza la lectura per fer-la més atractiva i posa una atenció especial en el to de veu ja que l’entonació ajuda a explicar millor el missatge de la història (tan important és allò que es diu com la forma en què es diu).

 

Per altra banda, fer d’un bon llibre una experiència compartida va més enllà de la lectura individual que qualsevol nin o nina pot dur a terme a ca seva. Així, també es contribueix a la trobada amb altres infants de la seva edat que no es coneixen mútuament i que que participen com a oients d’aquesta història, produint-se un veritable espectacle de entreteniment creatiu gràcies a la capacitat comunicativa de l’orador.

 

Aquest tipus d’iniciatives també connecten amb l’essència de la tradició oral d’explicar històries. El contacontes, al dur a terme una gesticulació expressiva, les pauses en l’entonació, la modulació adequada de les paraules, aporta una informació complementària al propi missatge oral.

 

El foment de valors com el respecte i la solidaritat, de capacitats com l’empatia, la resiliència, l’expressió oral i la memòria, sovint es troben dins de les aportacions dels contes, per la qual cosa, el potenciar aquestes propostes adreçades a infants i adults és fonamental per contribuir a la millora de la nostra societat.

CONTINGUTS

“Contes contats per na Catalina Contacontes” és una activitat de narració oral i d’animació a la lectura que pretén promoure el gust per la literatura i la lectura entre els infants. La narració de contes és un camí per aconduir els oients al món de la literatura oral i escrita de la mà de la fantasia i de la imaginació. És una forma d’animació a la lectura creativa, engrescadora i lúdica. El repertori és format per contes moderns, però pot adequar-se a les necessitats de cada sessió (rondalles, contes sobre un tema determinat, etc.) i s’adapta a l’edat dels oients. La contacontes té una maleta misteriosa de la qual surten capsetes, titelles i objectes insòlits que ens apropen als seus personatges.

 

L’activitat es ve desenvolupant amb successives adaptacions i ha estat presentada a públics molt diversos d’arreu de l’estat espanyol. Entre altres llocs, aquestes sessions s’han realitzat a biblioteques, festes populars, escoles, exposicions de llibres infantils, televisió, cursos de renovació pedagògica, associacions de la tercera edat, etc.

FITXA TÈCNICA

 

Contacontes: Caterina Valriu, professora de la UIB i experta en cultura popular

 

Mestra, llicenciada en Filologia i Doctora en Filologia Catalana (tesi: “Influències dels contes populars en la literatura infantil i juvenil catalana actual”, publicada per l’Ed Moll el  1998). Ha desenvolupat la seva activitat professional com a professora de Literatura Infantil i de Literatura Catalana a la UIB des de 1990.Entre 1980-90 treballà, a col·legis públics, com a professora als diversos cicles d’Infantil i Primària. Ha impartit nombrosos cursets monogràfics i conferències, adreçades a professionals de l’ensenyament i a pares, sobre temes de Literatura Infantil (Biblioteques, Escoles d’Estiu, CEP, Exposicions i Setmanes del Llibre, etc.). Col×labora en diverses revistes amb articles i crítiques sobre llibres per a infants.

 

La seva recerca en el camp de la literatura infantil ha estat guardonada amb el X Premi Aurora Díaz-Plaja (2011). Ha publicat nombroses adaptacions de rondalles per a infants (Ed. La Galera i Ed. Moll) i contes propis. També llibres d’assaig sobre literatura infantil i juvenil com Estudis sobre literatura infantil i juvenil (2010)  La literatura per a infants i joves en català (2013) escrit amb Gemma Lluch. Com a autora de llibres per a infants i joves, cal destacar En Galceran i les marietes (2006), Les banyes d’en Cucarell (2007), Plou i fa sol (2011), Quatre retocs (2012) i L’amic de paper (2016), així com nombroses adaptacions de contes populars d’arreu del món, entre les que destaquen els dos reculls Per fat i fat, contes per tornar a contar i Un punt més, contes per tornar a contar, escrits amb Elisabet Abeyà.

 

Coordinació: NAT Projectes

 

Característiques:

  • La durada és d’aproximadament 60 minuts.
  • Els contes es modifiquen en funció dels interessos dels alumnes o del centre, l’època de l’any, el grup, etc. L’activitat, per les seves característiques, és especialment indicada per educació infantil i educació primària
  • Dates i horari: a convenir.

Oberta contractació!