CINEMA  (Cinema Muntanya Tour)

Biografies llegendàries

Cinema  Muntanya Tour: biografies llegendàries és una proposta de cicle de cinema documental en la qual es poden veure una selecció de tres pel·lícules d’alta qualitat sobre tres personatges icònics dins de la història de la muntanya.

 

Es tracta d’un primer documental sobre Reinhold Messner (Itàlia, 1944), un dels alpinistes més reconeguts i admirats tant en l’àmbit nacional com mundial i que se convertí, l’any 1986, en la primera persona del món en escalar els 14 cims de més de vuit mil metres, sense oxigen.

 

Un segon documental sobre la vida de Jeff Lowe (EUA, 1950), un alpinista conegut per les seves ascensions visionàries i les primeres ascensions a les Rocky Mountains, als Alps i a l’Himàlaia. És un defensor de la filosofia d’escalada “estil alpí”. Lowe ha realitzat més de 1.000 primeres ascensions.

 

El tercer documental és sobre Jerzy Kukuczka (Jurek)(Polònia, 1948), un alpinista que va ser el primer home que conquerí quatre vuit mils a l’hivern. L’any 1987 es va convertir en el segon home, desprès de Messner, en fer els catorze cims de més de vuit mil metres de la Terra.

FITXA TÈCNICA

 

Característiques de l’espai

  • Sala adequada per a projeccions cinematogràfiques

Requeriments tècnics

  • Ordinador
  • Projector, preferentment HD, per connectar l’ordinador
  • Pantalla de projecció

Característiques:

  • Públic destinatari: Públic en general
  • Preferències d’horari: inici de la sessió a partir de les 18 h o 19 h. Preferentment de dilluns i divendres, tot i que es poden acordar horaris i altres dies de la setmana.
  • Disponibilitat de dates: a convenir
  • Pel·lícules en format digital en Versió Original Subtitulada al Català (VOSC)

Observacions:

  • És requisit imprescindible incloure el logotip de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló en tot el material de difusió del cicle

Messner

Andreas Nickel. Alemanya. 2012. 1 h 48’. VOSC

• Gran Premi i Flor de Neu d’Or, del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló (Catalunya). 2012

 

El llargmetratge és un repàs a la trajectòria professional d’un dels alpinistes més reconeguts i admirats tant en l’àmbit nacional com mundial: Reinhold Messner. Ell va demostrar a base d’esforç i de sacrifici que les persones poden arribar a assolir tot allò que es proposen, si bé és cert que hi ha de tenir la força de voluntat suficient per afrontar tots els obstacles i les adversitats que un s’acaba trobant en el seu sender cap a l’èxit i la satisfacció personal.

 

El film també se centra en mostrar les qualitats principals del protagonista a l’hora de relacionar-se amb els individus del seu entorn més proper, és a dir, familiars, amics i companys de professió. No obstant això, les seves gestes i les seves fites històriques ocupen la major part d’aquest documental que ha estat acollit de forma satisfactòria per part de la crítica i dels seguidors del propi Messner.

Jeff Lowe’s Metanoia

 

James Aikman. EUA. 2014. 78’. VOSC

• Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2015.

 

Metanoia és un terme que indica la revisió del propi pensament. És el nom que va posar Jeff Lowe a la via que va obrir en solitari a la cara nord de l’Eiger i que li va provocar una profunda transformació interior. Actualment Lowe pateix una malaltia degenerativa que l’obliga a desplaçar-se amb cadira de rodes. Les seves increïbles aventures reviuen en el documental gràcies a imatges d’arxiu i als seus amics. Narrada per Jon Krakauer.

Jurek

Pawel Wysoczanski. Polònia. 2015. 73´. VOSC

• Premi  Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2016
• Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya. Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2016

 

Jerzy Kukuczka ha estat un dels escaladors més forts de la història de l’alpinisme. Va escalar vuit mils en 17 ocasions i va obrir vies noves o a l’hivern. Va morir a la cara sud del Lhotse el 1989. El documental és el retrat del gran Jurek, fruit d’un llarg treball de recerca d’imatges, algunes d’elles inèdites, guardades a la televisió polonesa o bé d´amics que el varen conèixer.