MÚSICA

Ballades

Tomeu Moll-Mas

BALLADES

El terme balada, del llatí ballare, apareix a l’Edat Mitjana i està relacionat amb la música, el cant i el ball. Originalment era una dansa, en què un cantant entonava les estrofes i els diversos balladors cantaven la tornada. Les quatre balades de Chopin (aparegudes els anys 1830, 1839, 1841 i 1843) s’inspiren en la narrativa popular en vers que descriuen situacions dramàtiques sovint impregnades de misticisme i poblades per dimonis. Les Ballades que es presenten plantegen un diàleg entre les balades de Chopin i quatre obres dels segles XVIII i XXI, i que poden participar de l’esperit ballable del gènere medieval i poètic del gènere romàntic. Entre les obres chopinianes s’intercalen obres de Filidei, Scarlatti, Stroppa i Planells.

 

BIO

Tomeu Moll-Mas (Pòrtol, Mallorca, 1975) és un pianista especialitzat en repertori contemporani. Ha estrenat més d’un centenar d’obres i ha actuat com a solista amb diferents orquestres d’arreu i amb amb directors com Jean-Philippe Wurtz, Josep Planells, José M. Sánchez Verdú, etc. És membre de formacions de cambra com l’Ensemble Espai Sonor, del qual n’és co-director artístic, i d’Alter Face piano ensemble. Ha actuat a sales i festivals de Alemanya, Bèlgica, Brasil, Catalunya, Espanya, Finlàndia, França, Regne Unit i Xile: Festival de Pollença (Mallorca), Auditori Nacional (Madrid), Universitat Paris-8, Musikiitalo (Hèlsinki), Unerhörte Musik (Berlin), Música Estranha i Música Nova (Sao Paulo), FMC de la Universidad Católica, El Piano toma la Escena i Universidad Academia (Santiago, Xile), Gentse Vleugels (Gant), etc.

 

En el seu treball com a intèrpret cerca aproximacions creatives als repertoris de totes les èpoques, alternant l’experimentació amb les músiques més clàssiques.

 

En els seus repertoris intenta combinar les músiques del nostre temps i del passat, teixint discursos sonors trencadors que mostren els clàssics de segles enrere sota paràmetres d’escolta innovadors i els sons contemporanis com clàssics actuals, amb les arrels en la gran història de la música.

REPERTORI DEL CONCERT

Toccata (1995) Francesco Filidei

(1973)

Balada Op. 23 en Sol Menor (1830) Fryderyk Chopin

(1810-1849)

Sonata K. 513 en Do Major Domenico Scarlatti

(1685-1757)

Balada Op. 38 en Fa Major (1839) Fryderyk Chopin
Birichino (2001) Marco Stroppa

(1959)

Balada Op. 47 en La bemoll Major (1841) Fryderyk Chopin
Flamme Violette (2010) Josep Planells

(1988)

Balada Op. 52 en Fa Menor (1843) Fryderyk Chopin