Aquesta conferència pretén fer una aproximació a les característiques bàsiques i generals de l’arquitectura popular de Mallorca, i també fer un repàs a la gran diversitat de tipologies constructives que aquesta ha generat. Es tenen en compte els aspectes arquitectònics, però també els històrics i geogràfics que tant l’han condicionada.
Podem afirmar que es tracta d’un llegat fonamental en la configuració i identificació del paisatge de les Illes, carregat de gran valor arquitectònic, etnològic, històric, geogràfic, paisatgístic, etc. Per tant, estam parlant d’unes construccions que són part importantíssima del Patrimoni Cultural de la Comunitat.
Som conscients que es tracta d’un llegat sobre la qual queda molta feina a fer, tant per al seu estudi com per a la preservació. Els continguts s’exposen amb un clar sentit divulgatiu, dirigits a un públic general.
En primer lloc, es fa una descripció de les característiques generals de l’arquitectura popular i del seu àmbit en el cas de Mallorca, tant històric com geogràfic. A continuació es presenta la gran diversitat de tipologies i construccions que formen part d’aquesta arquitectura. Es considera que els criteris per a la seva classificació i exposició han de ser el funcional i el tipològic. Així es tractaran:
Ponent: Dr. Jaume Andreu Galmés
Jaume Andreu Galmés és professor titular d’Història de l’art del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB. Llicenciat en Història de l’art per la UIB. La seva tasca docent està relacionada amb la gestió del Patrimoni Cultural, amb l’art, l’arquitectura popular, l’anàlisi del paisatge. Participa en diversos projectes d’investigació relacionats amb la gestió del patrimoni cultural i amb la presència de dit patrimoni dins el paisatge. Ha participat en nombrosos congresos i jornades que han tractat sobre diferents aspectes de gestió del Patrimoni cultural o sobre diferents temes de la Història de l’Art, com l’urbanisme medieval o l’arquitectura i cultura popular.
Coordinació: NAT Projectes
Característiques: