CONTACONTES

A cau d’orella

Contes per a adolescents i adults

A càrrec de na Caterina Valriu, contacontes i experta en cultura popular

FITXA TÈCNICA

 

Contacontes:Caterina Valriu, professora de la UIB i experta en cultura popular

 

Mestra, llicenciada en Filologia i Doctora en Filologia Catalana (tesi: “Influències dels contes populars en la literatura infantil i juvenil catalana actual”, publicada per l’Ed Moll el  1998). Ha desenvolupat la seva activitat professional com a professora de Literatura Infantil i de Literatura Catalana a la UIB des de 1990.Entre 1980-90 treballà, a col·legis públics, com a professora als diversos cicles d’Infantil i Primària. Ha impartit nombrosos cursets monogràfics i conferències, adreçades a professionals de l’ensenyament i a pares, sobre temes de Literatura Infantil (Biblioteques, Escoles d’Estiu, CEP, Exposicions i Setmanes del Llibre, etc.). Col×labora en diverses revistes amb articles i crítiques sobre llibres per a infants.

 

La seva recerca en el camp de la literatura infantil ha estat guardonada amb el X Premi Aurora Díaz-Plaja (2011). Ha publicat nombroses adaptacions de rondalles per a infants (Ed. La Galera i Ed. Moll) i contes propis. També llibres d’assaig sobre literatura infantil i juvenil com Estudis sobre literatura infantil i juvenil (2010)  La literatura per a infants i joves en català (2013) escrit amb Gemma Lluch. Com a autora de llibres per a infants i joves, cal destacar En Galceran i les marietes (2006), Les banyes d’en Cucarell (2007), Plou i fa sol (2011), Quatre retocs (2012) i L’amic de paper (2016), així com nombroses adaptacions de contes populars d’arreu del món, entre les que destaquen els dos reculls Per fat i fat, contes per tornar a contar i Un punt més, contes per tornar a contar, escrits amb Elisabet Abeyà.

 

Coordinació: NAT Projectes

Característiques:

  • La durada és d’aproximadament 60 minuts.
  • Els contes es modifiquen en funció dels interessos dels alumnes o del centre, l’època de l’any, el grup, etc. L’activitat, per les seves característiques, és especialment indicada per educació infantil i educació primària.
  • Dates i horari: a convenir.

DESCRIPCIÓ

A càrrec de Caterina Valriu, contacontes i experta en cultura popular

“S’entén per narració oral la disciplina artística que s’ocupa de l’acte de contar de viva veu, usant exclusivament o primordialment la paraula, en un contacte directe i recíproc amb l’auditori. La narració oral té les seves arrels en la tradició d’explicar històries i en l’actualitat conviu amb ella encara que en un context escènic.”

Aquesta és la definició que l’AEDA (Associació de Professionals de la Narració Oral a Espanya) proposa per aquesta acció. I prenent-la de partida, proposam una activitat lúdica adreçada als grans en la que la paraulasigui la protagonista i que a través d’ella, els oients tornin a gaudir de la imaginació com quan eren infants.

 

Escoltar històries és sempre un plaer, gaudir d’una narració de contes que ens evoqui a través de la màgia de la paraula sensacions i sentiments, somnis i desitjos, és tot un luxe. La societat occidental ha oblidat que els adults tenen tant de dret com els infants a deixar-se fascinar per la paraula, a embolcallar-se en les vellutades textures de la veu del narrador, a perdre’s en els viaranys de les velles contalles. És per això que es proposa convidar els adults a assistir a una sessió de contes, a un rencontre amb el plaer de l’oralitat directa, sense mitjans tècnics, de la boca a l’orella, del cor al cor.

CONTINGUTS

“A cau d’orella” és una activitat de rencontre amb el plaer de l’oralitat directa, sense mitjans tècnics, de la boca a l’orella, del cor al cor, adreçada al públic jove i adult. La narradora descabdellarà un fil d’històries diverses, pròpies de països llunyans o de casa nostra, de temps remots o de l’actualitat més propera, plenes de sortilegis o de realitats, d’amors i de desamors, de rialles i de plors.

 

Es pot elegir entre els següents blocs de narracions:

 

  • Contes d’amor d’arreu del món (contes d’amor i desamor de diverses cultures).
  • Contes ecològics (contes per a la defensa de la natura).
  • Contes de dones, dones de conte (narracions protagonitzades per dones o entorn de la dona) (molt adient per programar entorn del Dia Internacional de la Dona).
  • Eros i Thanatos: contes d’amor i mort.
  • De quan el Bonjesús i sant Pere anaven pel món (rondalles breus de caràcter humorístic).

Oberta contractació!